Montaža Off-Grid Solarnih elektraren

Podjetje Eurodiskont d.o.o. montaž ne izvaja.Smo le distributerji solarne opreme tako za inštalerje kot tudi končne kupce.Naše poslanstvo je tako inštalaterjem kot tudi končnim kupcem zagotoviti profesionalno solarno opremo po dostopnih akcijskih cenah.Vso opremo uvažamo izključno od podjetij ki so trenutno v samem vrhu kvalitete (Growatt itd…) Montaže solarnih Off-grid elektraren izvajajo skorajda vsi elektroinštalaterji,ki poznajo osnove priklopa tako enosmernih kot tudi izmeničnih tokov in napetosti.Običajno strankam predlagamo, da naj si glede na področje bivanja izberejo najbližjega elektroinštalaterja,ki jim je ko je montaža opravljena dosegljiv tudi v primeru težav na solarnem kompletu.Montažo solarne konstrukcije in panelov pa lahko pred priklopom na sistem izvedete povsem sami ali pa z pomočjo krovcev, ki že tudi vsi obvladajo namestitev panelov.Na spodnji povezavi si lahko ogledate tipe solarne konstrukcije ki se razlikuje glede na vrsto kritine:

NOSILNA KONSTRUKCIJA ZA SOLARNE PANELE

Za  Montažo OFF-GRID elektraren ne potrebujete nobenih dovolenj elektro distributerjev saj se vse vezave vršijo za njihovim števcem v omarici in z vezavo ne posegate v njihovo omrežje.Seveda izhod elektrarne ne priključujete na obstoječe omrežje oziroma ga lahko priključite le če je inštalacija z odklopnikom ločena od zunanjega omrežje.Za montažo solarnih elektraren ne potrebujete iskati posebnih ekip. Vsekakor pa svetujemo da to izvede kvalificirani elektroinštalater, saj gre pri sistemih za napetostne in tokovne moči ki so lahko nevarne ob nepravilnih priklopih.Znanje za priklop imajo vsi vaši lokalni elektroinštalaterji ki imajo obrt in za svoje priklope tudi odgovarjajo.Podjetje Eurodiskont se odvezuje odgovornosti za kakršno koli škodo povzročeno z nepravilnimi priklopi ali nerazumevanjem delovanja solarnih elektraren.Vso odgovornost za to prevzame elektroinštalater, ki je sistem montiral.Za montažo ne obstajajo navodila po načelu Naredi sam priročnikov.Obstajajo le kompletna navodila za priklop in delovanje razsmernikov,ter vezalne sheme. Na naši BLOG strani imamo prikazano tudi mnogo videoposnetkov ki samo namestitev sistema natanko obrazložijo.

Značilnost OFF-GRID elektraren je , da delujejo povsem neodvisno od zunanjega omrežja in viške ne oddajajo nazaj v omrežje ampak jih shranjujejo v akumulatorje od koder jih črpajo kadar ni sonca.Velika prednost pred Net-Metering sistemi je da viške moči ne poklanjamo distributerjo ampak jih shranjujemo in nato sami porabimo.Vse OFF-GRID elektrarne pa delujejo tudi ko ostanemo popolnoma brez zunanjega omrežja kar je pri Net Metering sistemih nemogoče. Seveda pa vsi Growatt razsmerniki omogočajo da na njih pripeljemo preko omrežja ali agregata izmenično napetost, ki v primeru da sonca ni dovolj lahko elektrarni le pomaga za normalno delovanje. tako nikoli ne občutimo padca sistema kar je velika prednost saj z elektrarno zmanjšujemo porabo.Razsmernik je popolnoma nastavljiv po prioritetah porabe lahko nastavimo da jemlje direktno moč le iz celic ali iz celic in akumulatorjev hkrati ali pa iz celic ter akumulatorjev in nazadnje še iz omrežja.

Navajamo opis priklopa 5kW elektrarne serije Growtt ES,razdeljen na 4 področja.

1.Priklop akumulatorjev

2.Priklop razsmernika

3.Priklop solarnih panelov

4.Pravilen priklop porabnikov

1.Akumulatorski sklop pri 5kW sistemih vedno uporablja napetostno vezavo 48V ki jo dobimo če 4 akumulatorje z napetostjo 12V vežemo zaporedno. Moč akumulatorjev lahko povečujemo da več takih sklopov po 4 akumulatorje nato med seboj vežemo vzporedno.Vse povezave se morajo opraviti z kablom preseka najmanj 25mm2,ki je v kompletu priložen.Priložene so krajše razdalje da ne pride do pregrevanja in večjih izgub.Pri vezavi akumulatorjev je izredno pomembno tudi to da na + pol ki poteka med akumulatorjem in razsmernikom priključimo varovalko do 100A ki skrbi da ne pride do velikega povratnega toka in pregrevanja kablov, kar lahko povzroči tudi požar.Na akumulatorje vedno dodamo tudi akumulatorski balancer (skica spodaj), ki skrbi za enakomerno praznenje vseh akumulatorjev v sistemu. Z tem bistveno podaljšamo življensko dobo vseh akumulatorjev.

Primer vezave akumulatorjev:

\"\"

Vezava balancerja:

\"\"

2.Priklop razsmernika opravimo po priloženih navodilih.Najprej pravilno pripeljemo + in – pol iz akumulatorjev na vhod razsmernika.Paziti moramo da polov ne zamenjamo in biti pozorni tudi na visoko napetost, ki jo razsmernik iz enosmerne pretvarja v 220V izmenično.Na razsmernik moramo nato pravilno priključiti solarne panele.Tudi tukaj pazimo na pravilno polariteto in visoko napetost.Razsmernik po potrebi lahko priključimo tudi na napetost omrežja 220V (če ga imamo) ali na agregat oziroma kakršen koli vir izmenične napetosti z čistim sinusom.Vse nastavitve tehnične informacije in kode morebitnih napak si ogledamo v original navodilih.

shema:

\"\"

3.Priklop solarnih panelov poteka po priloženi vezalni shemi.Tudi tukaj obstaja lahko kar nekoliko načinov priklopa.Bistveno pa je da z medsebojno vezavo ne prekoračimo maksimalne vhodne napetosti in toka razsmernika, ki jo vidimo v tehnični specifikaciji.Za medsebojno povezavo panelov uporabimo MC4 in MY C konektorje ter solarni kabel preseka najmanj 6mm2 ki je priložen v kompletu.Za montažo solarnih panelov na ostrešje uporabimo nosilno konstrukcijo ki jo izberemo glede na tip kritine ki jo imamo.Podrobno izvedbo in način montaže panelov na ostrešje si lahko ogledate v videu spodaj.

\"\"

4.Priklop porabnikov pa je ravno tako možno izvesti kar na nekaj načinov.Paziti moramo da ne preobremenimo delovne moči hibridnega razsmernika. Skupna moč vseh delujočih porabnikov naj bi ne znašala več kot je delovna moč razsmernika.

Prvi način priklopa porabnikov je da na primer razsmernik uporabljamo za kompletno napajanje vikenda kjer sploh nimamo elektrike.V tem primeru direktni izhod 220V izmenične napetosti peljemo direktno v elektro omarico preko katere imamo dovode do vseh porabnikov.Seveda pazimo da skupna moč vseh priključenih naprav ne presega 5000W.Izračun varovalke za omarico nam po formuli I=P/U pokaže da napeljavo lahko varujemo z varovalko 20A.Seveda iz razsmernika dobimo enofazno izmenično napetost.

Drugi način priklopa porabnikov (največkrat v hišni uporabi) je da iz razsmernika potegnemo povsem novo linijo na katero priključimo porabnike do 5Kw.Primer take napeljave je na primer napajanje toplotne črpalke do katere potegnemo povsem svojo napajalno linijo iz razsmernika.Z tem poskrbimo da določeni porabniki delujejo tudi v primeru izpada električnega omrežja povsem OFF-GRID.Na vhod razsmernika seveda lahko vežemo tudi izmenično napetost iz omrežja in z tem poskrbimo da razsmernik avtomatično priklopi na omrežje če na primer sonca ni dovolj.

Tretji način je da nam električar v naši elektro omarici iz omrežja odključi le določene uporabnike in nam jih preveže na izhod razsmernika 220V 5000W. Na vhod razsmernika pa pripeljemo omrežno napetost 220V. Z takim načinom vezave poskrbimo za popolno avtonomijo določenih porabnikov v naši hiši. Čez dan energijo za vse porabnike sistem črpa iz sonca,v večernih urah porabnike napajajo akumulatorji, če pa je moči na primer premalo pa nam pomaga tudi obstoječe elektro omrežje na katerega sistem preklopi. Z tem zmanjšujemo mesečno porabo in si zagotovimo delovanje določenih porabnikov tudi če ostanemo za več dni brez omrežja.Seveda da bi dobili popolno neodvisnost naše hiše od električnega omrežja pa potrebujemo nekoliko večje moči tako razsmernika kot tudi akumulatorskega sklopa.Tukaj je potrebno povedati da vsi razsmerniki serije ES omogočajo modularni priklop. To pomeni da lahko pri enofaznih sistemih vzporedno vežemo tudi do 6 razsmernikov in z tem dobimo moč do 30kW.Z tremi razsmerniki Growatt pa lahko ustvarimo tudi trofazni sistem.Tukaj pa lahko tudi uporabimo do 6 razsmernikov vse skupaj vendar ne po posamezni fazi. Prednost Growatt razsmernikov je da lahko začnemo z manjšo elektrarno ki jo s časoma razširimo na popolno OFF-GRID samooskrbo.

Moduliranje 3 faznega sistema z tremi razsmerniki Growatt:

\"\"

Pomembno opozorilo: OFF-GRID elektrarne vedno vežemo na porabnike ki so iz elektro omrežja izključeni ali v elektro omarici ali na drug način.Nikoli izhoda za priklop porabnikov ne priključujemo kar na delujoče omrežje saj sistem ni namenjen za oddajanje energije v omrežje distributerja kot so na primer NET-METERING sistemi.OFF-GRID elektrarne so namenjene za povsem samostojne sisteme in so neodvisne od omrežja distributerja, lahko pa si z omrežjem če je sploh na voljo le pomagajo.

Ogled delovanja razsmernika:

Namestitev konstrukcije:

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart